Maryland's Laws on Loans Essay

  • Length: 2 pages
  • Sources: 1
  • Subject: Accounting / Finance (general)
  • Type: Essay
  • Paper: #93747156

Excerpt from Essay :

Loans in Maryland

1. What is the maximum possible rate of interest for a loan made in Maryland, by a Maryland-based creditor?

Answer: 6%

2. Assuming that an unsecured consumer loan falls within the Interest and Usury subtitle, what would be the maximum rate of interest for a loan made by oral agreement?

Answer: There is no absolute maximum because there is no cap on rates for some kinds of loan.

3. Assuming that a loan falls within the Interest and Usury subtitle, which of the following would be FALSE?

Answer: To have an interest rate higher than 6%, all loans must be in writing.

4. Which of the following would NOT be covered by the definition of Creditor under TILA?

Answer: A store which allows an individual to buy a $500 computer, with the price payable in one month, on the condition that the individual also purchases a $50 extended warranty on the computer.

5. Suppose that you wanted to charge the highest possible interest rate on a $10,000 consumer loan, to an individual, not secured by real property (and assume that you did not care about any other factor but the interest rate). Which of the following kinds of loans would be the best for you?

Answer: A loan financing the sale of a five-year old car under RISA. 

6. Which of the following would be part of the “Finance Charge” under TILA?

Answer: A fee for obtaining a consumer report on the borrower to determine the borrower’s creditworthiness. 

7. Which of the following would NOT be part of the “Finance Charge” under TILA?

Answer: A fee for the administrative costs of drawing up the loan paperwork.

8. Suppose that a finance company in Delaware made an unsecured consumer loan, in writing, at an interest rate of 50% per year in Maryland. Has the finance company broken the law?

Answer: Yes, because the interest rate exceeds the maximum interest rate allowed by Maryland law.

9. Which of the following would NOT be a legal loan for a National Bank, based in a state which caps interest rates at 25%?

Answer: An secured consumer loan for the purchase of a 10 year old used car in its home state, at an interest rate of 27%.

10. Suppose that a creditor…

Cite This Essay:

"Maryland's Laws On Loans" (2018, April 30) Retrieved October 18, 2019, from
https://www.paperdue.com/essay/maryland-laws-on-loans-essay-2172433

"Maryland's Laws On Loans" 30 April 2018. Web.18 October. 2019. <
https://www.paperdue.com/essay/maryland-laws-on-loans-essay-2172433>

"Maryland's Laws On Loans", 30 April 2018, Accessed.18 October. 2019,
https://www.paperdue.com/essay/maryland-laws-on-loans-essay-2172433